- Η άνθηση του βαμβακιού γίνεται τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Είναι καλό μελισσοκομικό φυτό και σ’ αυτό παρασιτούν αφίδες που παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις, που και αυτές τις συλλέγουν οι μέλισσες.
- Το μέλι του βαμβακιού πρέπει να έχει ποσοστό γυρεόκοκκων από το βαμβάκι, τουλάχιστον πάνω από 3%, επειδή περιέχει και μελιττώματα. Το πολύ μικρότερο ποσοστό χαρακτηριστικών γυρεόκοκκων που προβλέπεται νομοθετικά αντί του >/45%, που έχει οριστεί για τα αμιγή μέλια, οφείλεται στο μικρό αριθμό γυρεόκοκκων που θα μπορούσε να έχει το μέλι από χυμούς βαμβακιού. Αυτά προβλέπονται από το ΦΕΚ 239/Β/23-2-2005 και από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
- Η αγωγιμότητα του μελιού είναι σε μεγαλύτερες τιμές για ανθόμελο και αυτό οφείλεται στο ότι οι αφίδες με το μελίττωμά τους το αποδυναμώνουν σαν ανθόμελο.
- Έτσι οι μελισσοκόμοι βόσκοντας τις μέλισσές τους στα βαμβάκια, συσκευάζουν βαμβακόμελο, αλλά στην ουσία δεν είναι, αφού υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα μελιττωμάτων, Και περιέχοντας φρουκτόζη και γλυκόζη, κρυσταλλώνει γρήγορα και αυτό είναι μια ακόμη επιβάρυνση του βαμβακόμελου.
- Συχνά οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν το μέλι αυτό για την παραγωγή μελισσοτροφών.
- Αλλά από έρευνα που έγινε σε 75 μελισσοκόμους διαπιστώθηκαν στο μέλι αυτόυπολείμματα από 25 οργανοχλωριωμένα, οργανοφωσφορικά και πυρεθροειδή εντομοκτόνα, που συνήθως χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες του βαμβακιού. Χωρίς να υπάρχει ανιχνεύσιμη ποσότητα (LOQ=0,005 mg/kg-1 ) σε κανένα από τα δείγματά του.
- Ο κίνδυνος λοιπόν της επιβάρυνσης του μελιού είναι μειωμένος ως προς τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες του βαμβακιού, αλλά οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν να μεταφέρουν τα μελίσσια τους στις βαμβακοκαλλιέργειες και πολύ σωστά, γιατί γίνεται σ’ αυτές μεγάλη χρήση μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων που προξενούν μεγάλες απώλειες πληθυσμών.
- Το βαμβακόμελο από βιολογικές αιτίες έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Είναι όμως ένα μέλι αυτό το ίδιο, που έχει μεγάλη συγκέντρωση υπεροξείδιου του υδρογόνου, που δεν έχουν άλλα μέλια. Αυτό του δίνει έντονη βακτηριοστατική δράση με τη μορφή υδάτινων διαλυμάτων και χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά, μάσκες, και κρέμες προσώπου.
- Αλλά έχει και προστατευτική δράση από μυκοτοξίνες διάφορων μικροοργανισμών, όπως Ασπέργιλου, παρασιτικούς κ.α. Οι μυκοτοξίνες παράγονται από μύκητες τροφίμων και η δράση τους, στους ζώντες οργανισμούς είναι ηπατοτοξική, νεφροτοξική, αιμοτοξική, νευροτοξική και από αυτές πολλές έχουν κατηγορηθεί για καρκινογόνες ιδίοτητες ,όπως οι αλφατοξίνες του μύκητα Ασπέργιλου, παρασιτικού που ανιχνεύονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Το μέλι λοιπόν με τις αντιμικροβιακές ιδιότητές του ενισχύει τα ενδογενή προβιοτικά βακτήρια του παχέως εντέρου. Γι’ αυτό και οι συγγραφείς προτείνουν την αντικατάσταση της ζάχαρης με το μέλι, σε επεξεργασμένα προϊόντα και παιδικές τροφές, που έχουν βασικά συστατικά προϊόντα γεωργικής καλλιέργειας, για να εμποδιστεί η ανάπτυξη τοξικών.
(ΠΗΓΗ: Μ.Ε., τεύχος 6ο, Νοέμβριου – Δεκεμβρίου 2013, σελ. 365
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου