Το Νοέμβριο οι μελισσοκόμοι αποσύρουν τα μελισσοκομεία τους από τα πεύκα, όπου κουράστηκαν και εξαντλήθηκαν από την ένταση της αναζήτησης μελιτώματος, του πευκόμελου. Αυτή δε τη χρονιά του 2013 η ανομβρία και ο καύσωνας μείωσαν και την απόδοση των πευκοδασών. Αλλά και οι αναγκαίες βροχοπτώσεις για την ανάπτυξη των μελισσοβοσκών, αδρανοποίησαν όλον τον Σεπτέμβριο και έφεραν βροχές στις αρχές Οκτωβρίου.Έτσι χάθηκε χρόνος μελισσοκομικής βοσκής και δράσης.
Τώρα, τα μελίσσια πρέπει να αξιολογηθούν για τη δύναμή τους σε πληθυσμό και να μεταφερθούν σε φθινοπωρινές ανθοφορίες, ώστε να συλλέξουν ανθόμελα, να αναπτύξουν τους αναγκαίους πληθυσμούς μελισσών και να εξασφαλίσουν αποθέματα μελιών για το ξεχειμώνιασμα, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη της ερχόμενης χρονιάς του 2014. Και μετά θα αναλάβουν την αναπτυξιακή προσπάθεια οι μέλισσες, που θα γεννηθούν για τη δική τους μελισσοκομική χρονιά του 2014.
Όμως ,σ’ αυτή την προσπάθεια του μελισσοκομείου μπορούν να συνακολουθήσουν βασίλισσες, νέες που είναι το πολύ 2 ετών. Οπότε η παρέμβαση του μελισσοκόμου να αντικαταστήσει τις παλιές βασίλισσες με νέες, σαν πρώτη αναγκαία επιλογή, στο υπόλοιπο σύντομο Φθινόπωρο είναι ρίσκο αποτυχίας. Αλλά και ελπίδα συγκάλυψης της αποτυχίας με συνένωση αδύνατων μελισσιών. Ώστε να γίνουν δυνατά και βιώσιμα το Χειμώνα και να μπορέσουν να βοηθήσουν στην πρώτη ανοιξιάτικη περίοδο για ανάπτυξη. Όμως μια τέτοια συνένωση πρέπει να εγκαταλειφθεί αν κάποια μελίσσια παρουσιάζουν ασθένεια,οπότε προκύπτει αποτυχία.
Τα πολυπληθή – δυνατά μελίσσια καταναλώνουν λιγότερο μέλι για τη χειμωνιάτικη θερμορύθμισή τους, αλλά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε τροφή, ενώ σε περιοχές με ήπιο κλίμα η ωοτοκία της βασίλισσας συνεχίζεται και αυτό δυσκολεύει την καταπολέμηση των βαρρόα και την ανάπτυξη του μελισσιού.
Πρακτικά λοιπόν μπορούμε να δεχτούμε ότι το ιδανικό μέγεθος των μελισσιών για ξεχειμώνιασμα είναι από 6-8 πλαίσια πληθυσμού για νησιά ήπιου χειμώνα, ενώ για ψυχρότερες περιοχές είναι 7-9 πλαίσια.
Ο Δεκέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για την καταπολέμηση των βαρρόα…. και σε χειμωνιάτικες θερμοκρασίες των +3 βαθμών κελσίου δεν υπάρχει γόνος και τα παράσιτα βαρρόα βρίσκονται πάνω στις μέλισσες. Οπότε στα ξεγονιασμένα μελίσσια γίνεται παστρική καταπολέμηση για ολόκληρη την χρονιά, με χρήση διένυδρου οξαλικού οξέος, αν εφαρμοστεί πιστά η ανάρτησή μας της 16-12-2012 με το οξαλικό οξύ κατά βαρρόα,που είναι απόλυτα κατατοπιστική και πανεύκολης εφαρμογής.
Η άριστη εφαρμογή γίνεται όταν τα μελίσσια δεν κάνουν πτήσεις, δηλαδή κοντά στους 9-10 βαθμούς, που είναι λίγο χαλαρωμένη η μελισσόσφαιρα, ώστε να εισχωρήσει η ενστάλαξη σε περισσότερες μέλισσες. Πρέπει όμως με έλεγχο σε προηγούμενη ημέρα να σιγουρευτεί η απουσία γόνου.
Η επιτυχία είναι 100% και συντρέχει ανάγκη για πιστή εφαρμογή της επέμβασης, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση της 16-12-2013. Όμως μελετήστε και τηνανάρτηση στις 13-9-2013 της χημικής καταπολέμησης των βαρρόα, ώστε να φανεί η επικινδυνότητα των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται από ανενημέρωτους μελισσοκόμους.
Ο μελισσοκόμος πρέπει να αφήνει μέλι στα μελίσσια του, για ξεχειμώνιασμακαι αυτό να προέρχεται από φθινοπωρινά ανθόμελα, που είναι εύπεπτα για νααποφεύγει τα μελιτώματα, που προκαλούν διάρροιες στο ξεχειμώνιασμα και Νοζεμίαση, όπως και συχνές εξόδους για κένωση του εντέρου τους.
Αλλά αυτές οι έξοδοι χαλαρώνουν τη μελισσόσφαιρα και δεν επιστρέφουν στην κυψέλη από το ψύχος. Ακόμη οι μέλισσες κάνουν πρόσληψη των γλυκών εντερικών αποβλήτων και επεκτείνεται η μόλυνση και η απώλεια μελισσιών.
Η ποσότητα του μελιού, που χρειάζεται το μελίσσι για το ξεχειμώνιασμα, εμπειρικά έχει προσδιοριστεί στο μισό των πλαισίων που καλύπτουν οι μέλισσες ( ας πούμε 4 πλαίσια μέλι για μελίσσι που οι μέλισσες καλύπτουν 8 πλαίσια).
Όταν δεν υπάρχει μέλι τροφοδοτούμε με ζαχαροζύμαρο (3 μέρη ζάχαρη + 1 μέρος μέλι ανθέων). Αλλά αν χρησιμοποιούμε ξένο μέλι, πρέπει να το θερμαίνουμε στους 70 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά, για μερική απολύμανση.
Ποτέ όμως ζαχαρόνερο, γιατί προσθέτουμε υγρασία και γιατί αυτό (το ζαχαροσιρόπι) είναι μονοδιάστατο, ανεπαρκές σαν τροφή. Η παγιωμένη χρήση της ζάχαρης στην τροφοδοσία των μελισσιών είναι από την ιστοσελίδα μαςαπαράδεκτη, εκφυλιστική και εξοντωτική. Αλλά η βασιμότητα αυτής της άποψης προκύπτει από τη μελέτη των σχετικών αναρτήσεων, που μπορούν να αναζητηθούν για μελέτη (με κλικ) στις επόμενες ημερομηνίες ανάρτησής τους:
έτους 2012: Δεκέμβρη: 13, 15 και 27.
έτους 2013: Ιανουαρίου : 3 και 10,
Φεβρουαρίου 1, 2, 7, 12, και 19,
Μαρτίου 28,
Απριλίου 8, 12, 14, 23, 26, και 30,
Μαίου 28,και 29,
Ιουνίου 1 και 6 και
Ιουλίου 5.-
Έχοντας λοιπόν υπ’ όψη μας την πιο πάνω συνολική ενημέρωση, μπορούμε να αναφερθούμε και σε ειδικότερα χρήσιμα: Ότι η ανανέωση των βασιλισσών και του πληθυσμού το μήνα Σεπτέμβριο δεν ευνοήθηκε από την ανομβρία, τους καύσωνες και την καθυστερημένη απόδοση των πεύκων (της Εύβοιας). Οπότε προκύπτει κύρια επιδίωξη αποφυγής ξεχειμωνιάσματος με πευκόμελα και αναζήτηση φθινοπωρινών ανθοφοριών για γύρη και νέκταρ,ώστε να προκύψουν νέοι πληθυσμοί στα μελισσοκομεία, αφού οι μέλισσες που υπάρχουν, έχουν δουλέψει και παρέρχονται.
Όμως τα μελίσσια χρειάζονται νέες μέλισσες, αυτές που θα αντέξουν το ξεχειμώνιασμα και θα υπάρχουν στην πρώιμη ερχόμενη Άνοιξη του Μαρτίου. Αυτές οι νέες μέλισσες είναι αδύνατο να προέλθουν από παλιές βασίλισσες, παρά μόνο από νέες. Και είναι ρίσκο η ανανέωση των βασιλισσών σε προχωρημένο Φθινόπωρο. Έπρεπε να γίνει στην αρχή του Σεπτέμβρη, για να προωθηθεί η αντικατάσταση των βασιλισσών.
Τώρα όμως για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να βοηθήσει και ο καιρός.Ώστε , να αντικατασταθούν οι παλιές και ελαττωματικές βασίλισσες ,που δεν είχαν αποδοτική γέννα, ενώ οι νέες αν προκύψουν θα δώσουν ανάπτυξη μέχρι τις αρχές του Χειμώνα. Και αν δεν προκύψουν νέες βασίλισσες, οι απώλειες δεν θα είναι αυξημένες, αφού μπορούμε να συνενώσουμε τα αδύνατα μελίσσια, κρατώντας τη βασίλισσα του καλύτερου από τα συνενωμένα μελίσσια και θα προκύψει το όφελος του ξεχειμωνιάσματος,αντί για απώλειες μελισσιών.
Η αντίρρηση σ’ αυτό το ρίσκο προβάλλεται από περιπτώσεις μελισσοκόμων, που τους αρέσει να μετρούν κυψέλες (κουτιά) ας πούμε, σαν μελίσσια.Που δεν είναι.,αφού τους λείιπει η προοπτική βιωσιμότητας.
Λείπει όμως στις περιπτώσεις αυτές και η αντίληψη, ότι η συνένωση των αδύνατων μελισσιών ,δεν είναι απώλεια μελισσοκομικού δυναμικού, αλλά διάσωσή του, δηλαδή εκείνο που υπάρχει σε πολλές κυψέλες συγκεντρώνεται σε μία ή δύο. Έτσι πρέπει να σκεφτούμε.
Η γύρη για το ξεχειμώνιασμα είναι απαραίτητη σαν πρωτεϊνη. Και για την έναρξη εκτροφής γόνου είναι απαραίτητη . Σε ποσότητες: η γύρη 1-3 πλαίσια και το μέλι 4-5 πλαίσια, όμως δικό μας μέλι, που ανήκει στις μέλισσες του Χειμώνα.
Η διάταξη στις τροφές ξεχειμωνιάσματος είναι: στο κέντρο τα πλαίσια με γόνο και από τις δύο πλευρές πλαίσια με μέλια στις άκρες της κυψέλης, όμως πιο κοντά τους το μέλι.
Φυσικά πρέπει να έχουμε προβλέψει απόθεμα κηρήθρες με μέλι και γύρες για το Χειμώνα και προστατευμένες από το κηρόσκορο σε θερμοκρασίες μικρότερες των +10 βαθμών κελσίου ή σε θερμοκρασία μικρότερη των +5 βαθμών κελσίου για 20 ημέρες ή σε καταψύκτη κάτω των -7 κελσίου για 4 ώρες. Μετά τύλιγμα σε ζελοφάν και διατήρηση σε σακούλα να μην μπαίνει κηρόσκορος.
Θειάφι σε αναθυμιάσεις της καύσης του παρέχει προστασία, όμως είναι ανθυγιεινό από εισπνοές και μολύνει το μέλι και τη γύρη.
Πρέπει να επιλέγουμε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών για να αποφεύγουμε τη ρύπανση του μελιού.
Τοποθεσία ξεχειμωνιάσματος: πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση και σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων και χιονοκάλυψης των μελισσιών να μην τα εκχιονίζουμε, δεν κινδυνεύουν, θα τους κάνουμε κακό. Να μην είναι εκτεθειμένα στον αέρα. Ασφαλή από υγρασίες και ροή νερού. Λιγότερες επιθεωρήσει και σεβασμό στη μελισσόσφαιρά τους.
Να προσθέσουμε ότι αυτήν την περίοδο του ξεχειμωνιάσματος έχουμε αρκετή δουλειά στην αποθήκη:Συντήρηση επισκευή και απολύμανση των κυψέλων με τον ευκολότατο τρόπο του ψεκασμού εσωτερικά με νερό και της χρήσης φλεγόμενου οινοπνεύματος με εκτόξευση από μπουκάλι μέσα στην κυψέλη αναφλεγόμενου. Αυτό γίνεται και στα μελισσοκομικά εργαλεία. Συρμάτωση πλαισίων , πέρασμα των φύλλων για τις κηρήθρες και το λιώσιμο των παλαιών κεριών με βρασμό κ.λ.π. Για τα πλαίσια κατάλληλο σύρμα είναι το Νο 60, αλλά καλά τεντωμένο.
Tomelissi.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου